Voor de veiligheid van de kinderen moet het toestel na opbouw en voor gebruik natuurlijk goed geïnspecteerd worden. Tijdens het gebruiksseizoen is het noodzakelijk 2 maal per maand zorgvuldig alle onderstaande veiligheidsinspectie onderdelen te doorlopen. Indien de onderhoudscontroles niet regelmatig worden uitgevoerd, dan kan het speeltoestel omvallen of anderszins gevaar opleveren.




Houten onderdelen

✓ Controleer op splinters en mogelijke andere structurele schade.
✓ Een regelmatige behandeling met een buitenbeits voorkomt houtrot. Gebruik geen verf die een glad oppervlakte kan veroorzaken.

Bevestigingsmaterialen

✓ Controleer alle schroeven en bouten, zitten deze nog goed vast? Let op: als schroeven of bouten te strak worden aangedraaid ontstaan er splinters en/of kan het hout splijten.
✓ Controleer het overige bevestigingsmateriaal, beugels en schommelhaken op roest. De roest kan de sterkte aantasten, bij twijfel vervangen.
✓ Controleer of de grondankers nog goed vastzitten. Weet je niet zeker of ze nog goed vastzitten, zet ze dan opnieuw vast of vervang de grondankers.

Accessoires

✓ Controleer de RopeLocks. Zijn deze goed gemonteerd en opgehangen aan de Jungle Gym schommelhaken. Voor het controleren van de RopeLocks hang je met je volle gewicht gedurende enige seconden aan iedere afzonderlijk schommeltouw. Twijfel je of de RopeLocks nog goed vast zitten, vervang ze dan. Ga het piepen van de RopeLocks tegen door deze met water of een plantaardige olie te bevochtigen.
✓ Controleer de schommelzitjes en trapezes op scheuren of breuk. Controleer schommeltouwen op rafelen of extreme vezelvorming die ontstaat als gevolg van het opdraaien van de schommel accessoires. Om dit goed te beoordelen dient u ter plaatse van de geconstateerde slijtage de touwen open te draaien zodat de vezels van het schommeltouw nauwkeurig op breuk kunnen worden beoordeeld. Controleer de veiligheidsriem van de babyschommel en vervang deze wanneer nodig.
✓ Controleer de bevestiging van de glijbaan aan het platform op spleten. In deze spleten kunnen bijvoorbeeld koordjes van capuchons blijven haken wat verstikkingsgevaar kan veroorzaken.
✓ Reinig de accessoires met een niet agressief schoonmaakmiddel. Maak een zwaar verontreinigde glijbaan eventueel schoon met een hogedrukreiniger, let op dat het glijbaanoppervlak niet beschadigd raakt.

Veilige speelruimte

✓ Controleer de ondergrond regelmatig op de mate van schokabsorptie. Is de ondergrond te veel samengeperst hark het dan los. Vul de kuilen die ontstaan zijn door bijvoorbeeld het schommelen.
✓ Controleer de stabiliteit van het speeltoestel.
✓ Beoordeel de directe omgeving van het speeltoestel op gevaar zoals overhangende boomtakken, waslijnen of losliggende materialen.

Denk aan het milieu

Wil je het speeltoestel weg doen, verwijder dan alle metalen en kunststof delen en breng het hout naar de plaatselijke afvalverwerking. Je mag geïmpregneerd, geverfd en gebeitst hout - met het oog op het milieu - niet zelf verbranden.

VEILIG SPELEN

Attentie:

  • Laat kinderen altijd onder toezicht van een volwassene spelen.
  • Leer kinderen veilig spelen.
  • Zorg dat kinderen passend gekleed zijn. Let op dat ze geen loszittende kleding dragen, of kleding met touwtjes of andere accessoires wat vast kan blijven hangen.
  • Gebruik je gezond verstand voor het voorkomen van ongelukken.
  • De producten van Jungle Gym® zijn voor kinderen van 3-10 jaar ontworpen, tenzij anders aangegeven.

Veilig spelen (fig.1)

1. Speel tijdens nat weer niet op het speeltoestel, onderdelen kunnen dan glad zijn. Tijdens vorst kan zelfs een zachte ondergrond veranderen in een keiharde laag. Haal bij vorst de accessoires binnen.
2. Gebruik het speeltoestel of de accessoires alleen waarvoor ze zijn bestemd, anders kan dit leiden tot schade of letsel. Laat kinderen de accessoires niet opdraaien hierdoor wordt het touw extreem zwaar belast en dit heeft een kortere levensduur tot gevolg. Evenzo kunnen kinderen klem komen te zitten.
3. Zorg ervoor dat kinderen niet van bewegende schommels springen.

  • Laat kinderen geen onbezette accessoires heen en weer schommelen.
  • Laat kinderen niet scheef of schuin schommelen.
  • Laat kinderen niet ondersteboven aan het toestel hangen.
  • Zorg ervoor dat kinderen elkaar niet vastgrijpen tijdens het schommelen.
  • Zorg ervoor dat kinderen niet voor, tussen of naast anderen in gebruik zijnde accessoires lopen.
4. Laat kinderen met hun volle gewicht in het midden van de schommel zitten. Overschrijd nooit het aantal kinderen waarvoor een accessoire is ontworpen. Bij een gewone klimtoren: laat maximaal 3 kinderen van maximaal 50 Kg per kind tegelijkertijd op het toestel spelen. Bij een klimtoren met schommel: laat maximaal 5 kinderen van maximaal 50 Kg per kind tegelijkertijd op het toestel spelen.
5. Laat kinderen nooit op dakjes of bovenop modules klimmen. Een val van grotere hoogte kan resulteren in een letsel.
6. Zorg dat geen obstakels op en rond het speelterrein aanwezig zijn.
7. Ieder open gedeelte van een platform geeft een mogelijkheid tot ongelukken. Dit risico wordt aanmerkelijk lager als er handgrepen, veiligheidssteunen of balustrades worden gemonteerd.
8. Laat kinderen op geen andere manier dan zittend met het gezicht naar voren van de glijbaan glijden. Voorkom dat de glijbaan op het zuiden staat gericht in verband met opwarming door de zon. Controleer voordat kinderen gaan spelen of oppervlakken niet te heet zijn, anders even afkoelen met water en daarna goed afdrogen. Spuit geen water op de glijbaan voor het verhogen van speelplezier. Kinderen komen daardoor met een te hoge snelheid van de glijbaan, wat letsel kan veroorzaken.

Veilig spelen

Benodigd gereedschap (fig. 2)




1. Rolmaat
2. Potlood
3. Handzaag
4. Hout- en metaalvijl
5. Boormachine
6. Klauwhamer


Benodigd gereedschap

Standaard boutverbinding (fig. 3)

1. Boor een gat van 10mm in de vast te zetten delen.
2. Breng de inslagmoer met de schacht aan in het geboorde gat en sla de tandjes in het hout.
3. Plaats eerst de veerring en dan de sluitring over de schacht van de moerbout gevolgd door een Bolt Cap.
4. Schuif de moerbout door het gat. Draai de bout eerst met de hand aan, maak daarna gebruik van de bijgeleverde 13 mm dop in uw boormachine om de bouten verder aan te draaien. Doe dit totdat de veerring volledig is platgedrukt tussen de moerboutkop en de sluitring. Sluit daarna de Bolt Cap.
5. Is de bout te kort, dan kun je met een speedboor van ø 22 mm het eerste deel van het boorgat in het dikste stuk hout verdiepen, zodat de boutkop verzonken is. Behandel het ontstane gat met beits. Aangezien de boutkop verzonken is, is een Bolt Cap niet nodig.
6. Is de bout te lang, zaag dan het uitstekende deel eraf. Vijl eventuele scherpe bramen weg.

Standaard boutverbinding

Voorboren (fig.4a+4b)

We raden je aan om voor iedere schroef even voor te boren, dit om splijten van het hout te vorkomen. Boor 10mm minder diep dan de schroef lang is.

Houtschroeven (fig. 4a)

✓ Boor, bij gebruik van houtschroeven, eerst een gat van ø 3 mm in het deel wat je wil bevestigen.
✓ Het is belangrijk dat de schroeven volledig in het hout zitten zonder scherpe uiteinden.





Houtschroeven

XL Stealth houtdraadbouten (fig. 4b)

✓ Voor het aanbrengen van de XL Stealth houtdraadbout, boor eerst voor met 5mm in beide delen.
✓ Plaats de sluitring en bakje van de Bolt Cap over de bout. Plaats het geheel in het geboorde gat en fixeer de bout met behulp van de T40 bit. Bevestig daarna het dopje van de Bolt Cap.

Let op: Draai de bouten en schroeven niet te strak vast! Bij gebruik van hardhout kan voorboren met een grotere diameter noodzakelijk zijn, al naar gelang de densiteit van het hout.

XL Stealth houtdraadbouten