Massief naaldhout

Jungle Gym speeltoestellen zijn gemaakt van massief Europees Naaldhout. Dit is het hout van naaldbomen zoals de Den, Spar en Douglasspar. Naaldhout is mooi, sterk, milieuvriendelijk, CO2 neutraal, recyclebaar en een vernieuwbare grondstof die nooit opraakt mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De goede technische eigenschappen, natuurlijke uitstraling en duurzaamheid maken naaldhout een eersteklas materiaal voor speeltoestellen, speelhuizen en schommels in de tuin.

Uit duurzaam beheerde bossen

Het naaldhout van Jungle Gym speeltoestellen heeft het PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest); hét internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Zo weet je zeker dat jouw speeltoestel is gemaakt van hout uit duurzame bossen waarbij evenveel aandacht is voor people, planet & profit. Er wordt bijvoorbeeld nooit meer gekapt dan dat er groeit. Want bomen zijn onze meest waardevolle natuurlijke hulpbron; ze genereren zuurstof, zijn van levensbelang voor miljoenen diersoorten en beschermen ons klimaat. Lees meer over het PEFC-keurmerk.

Lees meer over het PEFC-keurmerk

Druk-geïmpregneerd Grenen / Vuren

 • Natuurlijke uitstraling
 • Uit duurzaam beheerd bos, PEFC-gecertificeerd
 • Gezaagd, geschaafd, geschuurd, afgeronde randen
 • Onder druk geïmpregneerd onder KOMO-keur
 • Resistent tegen houtrot, schimmels en insecten
 • Weersbestendig, waterafstotend
 • Lange levensduur
 • Verven of beitsen is niet nodig
 • Indien gewenst overschilderbaar in elke kleur

100% natuurlijk duurzaam Douglas

 • Warme, luxe uitstraling
 • Uit duurzaam beheerd bos, PEFC-gecertificeerd
 • Onbehandeld, dus puur natuur
 • Van nature door-en-door rot-resistent
 • Weersbestendig
 • Lange levensduur, duurzaamheidklasse 3
 • Hoog percentage kernhout
 • Een van de hardste Europese naaldhoutsoorten
 • Wordt na verloop van tijd steeds harder
 • Verven of beitsen is niet nodig
 • Indien gewenst overschilderbaar in elke kleur

Hout leeft

Hout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Variaties in kleur, streeptekening, structuur, kleine scheurtjes, noesten, vlammen, kwasten en nerven zijn hierdoor onvermijdelijk en geven je speeltoestel karakter. Ook in de loop van de tijd blijft hout altijd ‘werken’. Ons massief Europees Naaldhout wordt zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd.


Onderstaande oneffenheden zijn bewust goedgekeurd en hebben geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

Kleurverschil

Hout is een natuurlijk product en heeft zijn eigen karakteristieken. Elke boom is anders van vorm en structuur. Bij druk-geïmpregneerd grenen kan ook het verduurzamingsmiddel voor wat kleurverschil zorgen. Eventueel kleurverschil verdwijnt binnen een paar maanden.

Krimpen / uitzetten

Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt een beetje krimp of juist uitzetting van het hout. Bij vochtige lucht zet het uit en bij droge lucht krimpt het. Daarom zijn de onderdelen ook niet voorgeboord, anders zou het niet altijd precies passen. Het is een natuurlijke eigenschap van het hout en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

- Lengtemaat maximaal toegestaan verschil 1,5%

- Breedtemaat maximaal toegestaan verschil 6%

- Diktemaat maximaal toegestaan verschil 6%

TIP: Pak het hout direct uit en laat het hout 2 dagen acclimatiseren voordat het opgebouwd wordt.

Oppervlakkige scheurtjes

Het krimpen en uitzetten (zie vorige) kan in sommige gevallen leiden tot seizoens gerelateerde oppervlakkige scheurtjes, bijvoorbeeld omdat het buitenste deel van het hout rond het kernhout krimpt. Dit gebeurt meestal maar aan één of twee kanten, is een natuurlijke eigenschap van het hout en heeft meestal geen invloed op de stevigheid van het houten onderdeel. Is dat wel het geval dan moet het houten onderdeel worden vervangen.
Zolang de droogte scheuren kleiner zijn dan ¼ van de lengte en ¼ van de diepte van het houten onderdeel en ze de fysieke kwaliteiten van een speeltoestel niet nadelig beïnvloeden, zijn deze toelaatbaar.

Noesten, vlammen, kwasten en nerven

Noesten, vlammen en nerven horen bij houtproducten en geven je speeltoestel karakter. Meer of minder noesten, vlammen en nerven heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

TIP: Zijn er noesten, vlammen, kwasten of nerven die je minder mooi vindt? Monteer deze dan uit het zicht.

Hars

Ook dit is een natuurlijk kenmerk van hout. In het eerste jaar is het mogelijk dat er een klein beetje plakkerige hars uit het hout komt. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

TIP: Zodra hars aan de oppervlakte komt kun je het eenvoudig verwijderen door het met een stevige borstel of plamuurmes af te schrapen. Eventueel kun je hierbij wat terpentine gebruiken.

Wit-groene vlekken

Het naaldhout is geïmpregneerd met een impregneermiddel dat voornamelijk bestaat uit zouten. Dit beschermt het hout tegen een aantasting door vocht e.o. schimmels. Waar noesten en/of hars in het hout aanwezig zijn, zullen de zouten in de vorm van zoutkristallen aan de oppervlakte blijven en zichtbaar zijn als witte-groene plekken. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

TIP: Door weersinvloeden en UV-straling zullen deze vanzelf in het hout trekken en dus verdwijnen. Je kunt het ook afvegen met een harde bezem of licht opschuren met het meegeleverde schuurblok.

Witte vlekken

In sommige gevallen kunnen luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen wat oppervlakkige schimmel of meeldauw veroorzaken. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

TIP: Eventuele oppervlakkige schimmel of meeldauw kan eenvoudig met een doek worden afgeveegd.

Kleine gaatjes

Kleine gaatjes zijn ontstaan door insecten nog vóór het hout is geïmpregneerd. Na bewerking en impregnering zijn insecten verdwenen en brengen brengen dus geen schade meer aan. Deze gaatjes hebben geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

Beitsen / verven / vergrijzen

Zowel het druk-geïmpregneerd Grenen als Douglas zijn weersbestendig dus verven of beitsen is niet nodig. De kleur van het hout zal geleidelijk door zonlicht vergrijzen, dit heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden of liever een hele andere kleur, dan kun je een buitenbeits/verf op waterbasis gebruiken. De houten onderdelen zijn overschilderbaar in elke kleur.

TIP: Wil je het speeltoestel beitsen / verven dan raden we aan het na de montage eerst een maand te laten acclimatiseren.

Copyright © 2018 Jungle Gym. All rights reserved.