Hout

Als een zelf-vernieuwbare grondstof, heeft hout zijn waarde binnen het behoud van ons ecosysteem bewezen. Hout is van nature duurzaam of het kan kunstmatig worden verduurzaamd voor de gewenste toepassing. Het is mooi, sterk, milieuvriendelijk, CO2-neutraal, recyclebaar en oneindig vernieuwbaar, zolang het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Europees hout


Jungle Gym speeltoestellen en speelhuisjes zijn gemaakt van hoge kwaliteit naaldhout afkomstig uit Noord-Europese bossen. Dit hout is afkomstig van naaldbomen zoals dennen, spar en de Douglasspar. Met robuuste afmetingen en met de juiste specificaties zijn deze houtsoorten de ideale bouwmaterialen voor solide en duurzame houten speeltoestellen. Gezien de uitstekende technische eigenschappen, de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid is Europees hout eersteklas materiaal voor houten speeltoestellen, speelhuisjes en schommels.


Robuuste dimensies


Alle houten onderdelen zijn zorgvuldig geselecteerd, gesneden op lengte en glad geschaafd. De extra robuuste afmetingen van onze houten balken zijn uniek ten opzichte van de veelgebruikte dimensies binnen de industrie. Hierdoor zorgen we voor een massieve, robuuste constructie en jarenlang veilig speelplezier.

Robust Timber Jungle GymHoutsoorten

Je kan kiezen uit geïmpregneerd standaard grenenhout of 100% natuurlijk premium Douglashout. Beide houtsoorten zijn afkomstig uit duurzaam beheerde Noord-Europese bossen, hebben de eerste 10 jaar geen houtrot en zijn inclusief 10 jaar garantie tegen houtrot voor de eerste eigenaar. Meer info over de verschillen tussen de beide houtsoorten vind je in de tabel hieronder.


Premium Logo Standard Logo
Duurzaamheid
Van nature houtrot bestendig
Beschermd tegen houtrot door impregnatie
Lange levensduur, 10 jaar garantie
Onderhoud
Waterbestendig en waterafstotend
Geen verf, olie of beits vereist
Natuurlijke vergrijzing en verwering zonder onderhoud
Mileuvriendelijk
Afkomstig uit duurzaam bosbeheer
Lokale Europese productie
Geen chemische behandeling
Recyclebaar
Constructie
Massieve, robuuste houtafmetingen
Superieure sterkte en stijfheid
De sterkste den in Europa
Gesneden op lengte met afgeronde lange zijden
Kwaliteit
Geen toxische stoffen of allergenen
Beperkte hars- en splintervorming
Droog, maatvast en verpakt geleverd
Luxueuze, natuurlijke uitstraling
Duurzaamheid

Het hout dat wordt gebruikt voor de Jungle Gym speeltoestellen en speeltoestellen is FSC of PEFC-gecertificeerd. Dit zijn internationale non-profit organisaties die duurzaam bosbeheer bevorderen door middel van onafhankelijke certificeringen van derden. Dit verzekert dat jouw Jungle Gym gemaakt is van hout uit duurzame bossen met aandacht voor mensen, natuur en het milieu. Bomen zijn immers onze meest waardevolle natuurlijke bron; ze genereren de zuurstof die we inademen, zijn van vitaal belang voor miljoenen diersoorten en helpen ons het klimaat te beschermen.

Garantie op hout

Alle Jungle Gym speeltoestellen worden geleverd met een houtpakket gemaakt van Douglas of geimpregneerde grenen. Deze houtsoorten zijn resistent tegen verwering en houtrot. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van het geleverde hout en geven daarom garantie op elk houten onderdeel voor de duur van 10 jaar. Binnen deze garantieperiode worden de door ons geleverde houten onderdelen gratis vervangen onder de voorwaarden dat onze montage instructies zijn opgevolgd, geen veranderingen in onze ontwerpen zijn aangebracht en installatie is uitgevoerd volgens onze voorschriften.


Hout eigenschappen


Hout is een natuurlijk product en daardoor heeft iedere houtsoort zijn eigen unieke kenmerken. Elke boom en elk stukje hout is uniek. Natuurlijke variaties in structuur, onregelmatigheden en uiterlijke kenmerken zullen verschijnen met de tijd. Denk hierbij aan kleur- en structuurverschillen, kleine maatafwijkingen, verklevingen, onregelmatigheden, kwasten en harsvorming. Ze representeren de echtheidskenmerken die het massieve hout zijn natuurlijke schoonheid geven en elk product uniek maken. Deze natuurlijke eigenschappen van het het hout hebben geen effect op de fysieke en mechanische werking van je speeltoestel.

Wood Characteristics


Timber expands and contraction

Maat afwijkingen

Hout reageert op veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. In extreme droogte kan het krimpen. Deze houteigenschap is niet te vermijden. Afhankelijk van het vochtgehalte van het hout kunnen de onderdelen verschillend werken hetgeen kan leiden tot maatafwijkingen (tot 10%) en lichte vervormingen.

Tip: Om zeker te zijn van een perfecte fit zijn de houten delen niet voorgeboord.

Green timber salt

Groene zoutuitbloeiingen

Tijdens het impregneren wordt het hout door het koperhoudende conserveringsmiddel groen gekleurd. Op plekken waar hars aanwezig is wordt dit extra zichtbaar in de vorm van groene vlekken en de vorming van zoutkristallen. Dit is gebruikelijk en treedt op bij al het geïmpregneerde hout. Na een aantal weken te zijn blootgesteld aan de zon verdwijnen dit vanzelf. Vanaf dat moment is het mogelijk het hout, indien gewenst, te beitsen.

Tip: Plaatselijk sterk verontreinigde plekken licht schuren met het meegeleverde schuurblok.

Sligt cracks in timber

Scheuren en vervormingen

Hout is een natuurproduct en kan in bepaalde gevallen uitzetten, krimpen of zelfs splijten. Hout reageert op de veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. Dit leidt onvermijdelijk tot scheurvorming en vervormingen. Dit is een specifieke eigenschap van hout die niet te voorkomen is. Deze scheurvorming en vervormingen hebben geen invloed op de sterkte van het hout en vormt geen grond voor klachten.

Tip: Scheuren met een lengte tot ¼ van de houtlengte en ¼ van de doorsnede zijn mechanisch niet relevant!

Spots of mildew in timber

Schimmelvorming

Geïmpregneerd hout is erg vochtig. Vooral in warmere jaargetijden is het hout tijdens het drogen vatbaar voor meeldauw of schimmels. Dit toont zich als witte vlekken op het houtoppervlak. Deze schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout en het zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Deze uiterlijke onvolkomenheden op het product verdwijnen vanzelf, maar zijn ook eenvoudig handmatig te verwijderen.

Tip: Verwijder na levering eventuele beschermfolie om te voorkomen dat door de condensvorming onder de folie vlekken en schimmelvorming op het hout ontstaan.

Colour differences can appear on the timber

Kleurverschillen

Tijdens het impregneren, drogen en tijdens de opslag kunnen houten onderdelen zijn afgedekt door de stapeling op de pallet of verpakking. Andere delen worden daarentegen blootgesteld aan licht. Licht brengt een reactie op gang in het hout alsook bij het conserveringsmiddel, waardoor dit eerst bruin wordt en daarna plaatselijk verkleurt en verbleekt.

Tip: Na een paar weken blootgesteld te zijn aan zonlicht krijgt het hout van het speeltoestel een uniforme kleur.

Growth rings, knots and rays in timber

Kwasten

In het geselecteerde hout kunnen kwasten voorkomen. Een kwast is een ronde, ovale of grillige vorm van harder en donker hout op de plaats waar een tak groeide. Kwasten, jaarringen, scheuren en kleine onvolkomenheden behoren tot de natuurlijke eigenschappen van hout en geven het daarmee het eigen unieke karakter.

Rough spots can appear on the timber

Onregelmatigheden

Op sommige houten onderdelen kunnen ruwe plekken voorkomen. Ondanks zorgvuldigheid in de selectie en productie kunnen sommige van deze ruwe plekken niet worden vermeden. Afhankelijk van de houtsoort komen deze ruwe plekken vooral voor rondom de kwasten en noesten en aan de uiteinden. Deze esthetische tekortkomingen vormen een onlosmakelijk deel van hout, hebben geen invloed op de sterkte en vormt geen grond voor klachten.

Resin comes out the surface of the timber

Harsvorming

Alle naaldhoutsoorten bevatten hars. Door een inwerking van zonlicht is het mogelijk dat in het eerste jaar hars uit het verse hout komt. De kleverige gelekte hars kan kristalliseren aan het houtoppervlak en neemt dan een geelachtige kleur aan. Deze processen zijn natuurlijk en worden als normaal beschouwd.

Tip: Hars is eenvoudig te verwijderen door het met een stevige borstel of plamuurmes af te schrapen. Eventueel kun je nog een speciaal hars-verwijderingsmiddel op alcoholbasis gebruiken.

Timber will gradually turn more gray

Onderhoud

De kleur van het hout verandert in de loop van de tijd geleidelijk door verwering en de inwerking van UV-straling. Impregneren is een bescherming tegen houtrot en geen decoratieve afwerking. Deze natuurlijke vergrijzing heeft geen effect op duurzaamheid en leidt niet tot een kwaliteitsverlies van het hout. Indien je de oorspronkelijke kleur van het hout wil behouden, kan je het hout behandelen met een speciale houtolie of beits / verf / lak op waterbasis. Dit voorkomt niet dat er een beetje hars uit kan komen maar beschermt wel extra tegen houtrot, vergrijzing, insecten en enige scheurvorming.

Tip: Hoe donkerder de gekozen kleur, hoe minder de natuurlijke vergrijzing zichtbaar is.

Jungle Gym Speeltoestellen • Copyright © 2005 - 2018 Jungle Gym B.V. All rights reserved.