Hout

Hout begeleidt de mensheid al eeuwenlang bij de inrichting van haar leefomgeving. Als een zichzelf vernieuwende grondstof heeft het zijn waarde bij de instandhouding van ons eco systeem bewezen. Het is van nature duurzaam of het kan kunstmatig verduurzaamd worden voor de gewenste toepassing. De goede technische eigenschappen, de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid maken het tot een eersteklas materiaal voor speeltoestellen, speelhuisjes en schommels.

Levensduur

Naaldhout soorten worden op grond van de natuurlijke levensduur (resistentie tegen aantasting door houtrot en schimmelvorming) geclassificeerd. Klasse 1 tot 5, waarbij in Klasse 1 het hout met de hoogte natuurlijke resistentie behoort en in Klasse 5 de houtsoorten, met de minste levensduur. Houtsoorten in klasse 4 & 5 zijn zonder impregnering niet voor een buitentoepassing geschikt. Klasse 3 en daarboven beschikken daarentegen bij een buiten toepassing ook zonder chemische impregnering over een goed tot zeer goede levensduur.

Premium Hout Logo

100% natuurlijk duurzaam Douglas

 • Van nature houtrotbestendig
 • Lange levensduur, 10 jaar garantie
 • Onderhoudsvrij buitengebruik
 • Weerbestendig en waterafstotend
 • Oliën, beitsen of verven is niet nodig
 • Vergrijsd en verweerd mooi zonder onderhoud
 • Afkomstig uit verantwoord bosbeheer PEPC gecertificeerd
 • Lokale Europese productie
 • Niet chemisch behandeld
 • Herbruikbaar
 • Solide robuuste houtafmetingen
 • Superieure sterkte en stijfheid
 • Europa's hardste naaldhoutsoort
 • Gekort met afgeronde langszijden
 • Geen toxische stoffen of allergenen
 • Beperkte hars- en splintervorming
 • Droog, maatvast en verpakt geleverd
 • Luxueuze natuurlijke uitstraling

Onbehandeld hout

Douglas wordt als een van de duurzaamste naaldhoutsoorten in klasse 3 ingedeeld. Vanwege deze natuurlijke duurzaamheid kan de houtsoort Douglas buitenshuis worden gebruikt zonder extra houtbescherming en is het ideaal is voor een gebruik als onbehandeld hout voor speeltoestellen. Minder gebruik van chemicaliën betekent een minder milieubelastende verwerking en afvalverwijdering. Vertrouw op een houtsoort uit Europese bossen, die al eeuwenlang wordt gewaardeerd door timmerlieden vanwege zijn goede technische eigenschappen. Vanwege het grote inkoopvolume en de geoptimaliseerde processen kan Jungle Gym het speeltoestel met een Douglas houtpakket met een verhoudingsgewijs beperkte toeslag ten opzichte van een druk geimpregneerd grenen houtpakket als volwaardig alternatief aanbieden.

Standaard Hout Logo

Geïmpregneerd Noord Europees grenen

 • Beschermd tegen houtrot door impregnering
 • Lange levensduur, 10 jaar garantie
 • Weerbestendig en waterafstotend
 • Oliën, beitsen of verven is niet nodig
 • Onderhoudsvrij buitengebruik
 • Vergrijsd en verweerd zonder onderhoud
 • Op sterkte geselecteerd
 • Afkomstig uit verantwoord bosbeheer FSC gecertificeerd
 • Lokale Europese productie
 • Chemisch behandeld
 • Solide houtafmetingen
 • Sterkte gesorteerd
 • Op lengte gezaagd met afgeronde langszijden
 • Geen allergenen
 • Natuurlijke uitstraling

Geïmpregneerd hout

Impregneren

Het impregneren is een industrieel proces waarmee hout met een beperkte levensduur voor een buiten toepassing beschermd wordt. Hierbij wordt het hout in een tank geplaatst die wordt afgesloten en wordt gevuld met water waarin een impregneer vloeistof is opgelost. Pompen zetten de ketel onder hoge druk en daardoor wordt het chroomvrije conserveringsmiddel in het hout geperst. De diepte waarmee de vloeistof binnendringt, bedraagt enkele millimeters. Daarom mogen de nadien gezaagde onderdelen geen grondcontact hebben of moeten ze alsnog worden beschermd. Wanneer het hout uit de ketel wordt gehaald is het verzadigd met vocht en dient het te drogen. Tijdens het drogen verbindt het conserveringsmiddel zich onlosmakelijk met met houtcellen.

Impregneermiddel

Het hoofdbestanddeel van de impregneervloeistof is het conserveringsmiddel koper waaraan andere chemicaliën zijn toegevoegd. Koper werkt als bescherming tegen houtrot en insecten. De andere chemicaliën (biociden) beschermen tegen andere houtrot soorten waarop koper geen invloed heeft, zoals bruinrotschimmel.

10 jaar garantie

Ieder Jungle Gym toestel wordt geleverd met geïmpregneerde grenen of een douglas houten onderdelen. Deze zijn bestand tegen de gevolgen van de inwerking van het weer en houtrot.

Jungle Gym is overtuigd van de kwaliteit van het geleverde hout en geeft daarom een garantie op elk houten onderdeel voor de duur van 10 jaar. Binnen deze garantieperiode worden de door ons geleverde houten onderdelen gratis vervangen.
Lees meer over de garantie bepalingen

Garantie logo

Hout eigenschappen

Hout is tegelijkertijd natuurlijk en levend. Elke boom, elk stuk hout heeft zijn eigen unieke kenmerken. Alle producten van massief hout hebben speciale herkomst kenmerken. Karakteristiek voor dit natuurlijk gegroeide materiaal zijn onder meer de kleur- en structuurverschillen, kleine maatafwijkingen, verklevingen, onregelmatigheden, drukplekken, knoesten, harszakken, haar- en kruis scheuren en spanningen, die variëren afhankelijk van de houtsoort en het herkomstgebied. Ze representeren de echtheidskenmerken, die het massieve hout zijn natuurlijke schoonheid geven en elk product uniek maken.

Hout kenmerken

Hout is tegelijkertijd natuurlijk en levend. Elke boom, elk stuk hout heeft zijn eigen unieke kenmerken. Alle producten van massief hout hebben speciale herkomst kenmerken. Karakteristiek voor dit natuurlijk gegroeide materiaal zijn onder meer de kleur- en structuurverschillen, kleine maatafwijkingen, verklevingen, onregelmatigheden, drukplekken, knoesten, harszakken, haar- en kruis scheuren en spanningen, die variëren afhankelijk van de houtsoort en het herkomstgebied. Ze representeren de echtheidskenmerken, die het massieve hout zijn natuurlijke schoonheid geven en elk product uniek maken.

Hout Banner
hout met maatverschillen

Maat verschillen

Hout reageert op de veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. In droogte krimpt het, het vermindert het volume. Dit is een specifieke eigenschap die niet te voorkomen is. Al naargelang het vochtigheidspercentage van het hout kunnen de onderdelen verschillend werken hetgeen kan leiden tot maatafwijkingen (tot wel 10%) en vervormingen.

Tip: Om de montage te vergemakkelijken zijn de houten delen niet voorgeboord.

groen zout in het hout

Groene zoutuitbloeiingen

Tijdens het impregneren wordt het hout door het koperhoudende conserveringsmiddel groen gekleurd. Op plekken waar hars in het hout aanwezig is wordt dit extra zichtbaar in de vorm van groene vlekken en de vorming van zoutkristallen. Dit is gebruikelijk en treedt op bij al het geïmpregneerde hout. Na een aantal weken te zijn blootgesteld aan de zon verdwijnen deze vanzelf. Vanaf dat moment is het mogelijk het hout, indien gewenst, te beitsen.

Tip : Plaatselijk sterk verontreinigde plekken licht schuren met het meegeleverde schuurblok!

droge scheuren in het hout

Scheur & Vervormingen

Hout is een natuurproduct en kan in bepaalde gevallen uitzetten, krimpen torderen of zelfs splijten. Hout reageert op de veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. Dit leidt onvermijdelijk tot scheurvorming en vervormingen. Dit is een specifieke eigenschap van hout die niet te voorkomen is. Deze scheurvorming en vervormingen hebben geen invloed op de sterkte en vormt geen grond voor reclamaties.

Tip: Scheuren met een lengte tot ¼ van de houtlengte en ¼ van de doorsnede zijn mechanisch niet relevant!

beschimmelt hout

Schimmelvorming

Geïmpregneerd hout is erg vochtig. Vooral in warmere jaargetijden is het hout tijdens het drogen vatbaar voor meeldauw of schimmels. Dit toont zich als witte vlekken op het houtoppervlak. Deze schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout en het zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Deze uiterlijke onvolkomenheden op het product verdwijnen vanzelf, maar zijn ook eenvoudig handmatig te verwijderen.

Tip: Na levering eventuele beschermfolie verwijderen om te voorkomen dat door de condensvorming onder de folie ontstaat die vlekken en schimmelvorming geeft op het hout.

Kwasten in het hout

Kleurverschillen

Tijdens het impregneren, drogen en in de opslag kunnen houten onderdelen delen zijn afgedekt door de stapeling op de pallet of verpakking. Andere delen worden daarentegen blootgesteld aan licht. Licht brengt een reactie op gang in het hout alsook bij het conserveringsmiddel, waardoor dit eerst bruin wordt en daarna plaatselijk verkleurt en verbleekt.

Tip: Na een paar weken blootgesteld te zijn aan zonlicht krijgt het hout van het speeltoestel een uniforme kleurstelling.

Hout met ruwe plekken

Kwasten

In het geselecteerde naaldhout kunnen kwasten voorkomen. Een kwast is een ronde, ovale of grillige vorm van harder en donker hout op de plaats waar een tak gegroeid was. Kwasten, jaarringen, scheuren en kleine onvolkomenheden behoren tot de natuurlijke eigenschappen van naaldhout en geven het daarmee het eigen specifieke karakter.

gelekte hars aan het hout oppervlak

Ruwe plekken

Op sommige houten onderdelen kunnen ruwe plekken voorkomen. Ondanks zorgvuldigheid in de selectie en productie kunnen sommige van deze ruwe plekken niet worden vermeden. Afhankelijk van de houtsoort komen deze ruwe plekken vooral voor rondom de kwasten en noesten en aan de uiteinden. Deze esthetische tekortkomingen vormen een onlosmakelijk deel van hout, hebben geen invloed op de sterkte en vormt geen grond voor reclamaties.

Kleurverschillen in houten palen

Hars zakken

Alle naaldhoutsoorten bevatten hars. Door een inwerking van zonlicht is het mogelijk dat in het eerste jaar hars uit het verse hout komt. De kleverige gelekte hars kan kristalliseren aan het hout oppervlak neemt een geelachtige kleur aan. Deze processen zijn natuurlijk en worden als normaal beschouwd.

Tip: Hars is eenvoudig te verwijderen door het met een stevige borstel of plamuurmes af te schrapen. Eventueel kun je nog een speciaal hars-verwijderingsmiddel op alcoholbasis gebruiken.

Vergrijzing van hout

Onderhoud

De kleur van het hout verandert in de loop van de tijd geleidelijk door verwering en de inwerking van UV-straling. Impregneren is een bescherming tegen houtrot en geen decoratieve afwerking. Deze natuurlijke vergrijzing heeft geen effect op duurzaamheid en leidt niet tot een kwaliteitsverlies van het hout. Indien je de oorspronkelijke kleur van het hout wil behouden, kunt je het hout behandelen met een speciale houtolie of beits / verf / lak op waterbasis. Dit voorkomt niet dat er een beetje hars uit kan komen maar beschermt wel extra tegen houtrot, vergrijzing, insecten en enige scheurvorming.

Tip: Hoe donkerder de gekozen kleur, hoe minder de natuurlijke vergrijzing zichtbaar is.


Informatie & Contact
Jungle Gym Speeltoestellen • Copyright © 2005 - 2018 Jungle Gym. All rights reserved.