Jungle Gym kits zijn samengesteld uit onder andere speciaal ontwikkeld bevestigingsmateriaal. Bij de ontwikkeling is aan het veiligheidsaspect veel aandacht besteed. Het metalen bevestigingsmateriaal heeft geen scherpe hoeken of uitstekende delen en is beschermd tegen weersinvloeden. De gebruikte materialen in de kits van Jungle Gym voldoen, bij een juiste toepassing en montage, aan de eisen en voorschriften inzake veiligheid en kwaliteit omschreven in de Europese richtlijn voor Speelgoed (EN 71-1,-2,-3, -8 & -9) voor privé-gebruik. Wijk daarom niet af van de handleiding en breng geen veranderingen aan in het ontwerp.

Waarschuwingen: Uitsluitend voor huishoudelijk gebruik. Alleen geschikt voor buitengebruik. Het maximale gewicht per gebruiker is 50 Kg. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. Geschikt voor kinderen van drie tot tien jaar oud.

VEILIGHEIDSADVIEZEN

Houtkeuze

  • Behandel alle zaagvlakken en kopse kanten van het hout met een buitenbeits om het houtrot te voorkomen, ook bij geïmpregneerd hout.
  • Besteed bijzondere aandacht aan delen die met de bodem in contact komen.
  • Behandel ook eventuele verdiepte boutgaten en gaten voor de touwladder of het klimtouw.

Veilige speelruimte

  • Plaats het speeltoestel op een stabiele onverharde ondergrond, zoals gras of een stevige zandlaag. Plaats het toestel niet op asfalt, grind, beton of een andere harde ondergrond.
  • Het toestel moet op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Indien het toestel op een hellende ondergrond geplaatst wordt kan het scheef gaan staan. Dit geeft een onevenredige druk verdeling op de connectiepunten waardoor boutverbindingen in de loop van de tijd los kunnen gaan zitten.
  • Om een veilige speelruimte te creëren dient aan alle zijden van het speeltoestel een vrije ruimte van 200 cm te zijn. Een val op harde ondergrond kan letsel veroorzaken. Hieronder staat een lijst met aanbevolen schok absorberende materialen:
Aanbevolen materiaal Niet samengeperste diepte
Boomschors 50 cm
Fijn grind 50 cm
Grof zand 50 cm
Gras

  • Verwijder eventueel struikelgevaar zoals stenen, boomstronken, wortels enz. uit de veilige speelruimte.
  • De veilige speelruimte moet vrij zijn van hekken, garage, overhangende takken, waslijnen, elektrische draden en andere obstakels.
  • Stel het toestel zo op dat het zich niet in de looprichting van paden of doorgangen bevindt.
  • Indien je het schokabsorberende materiaal op zijn plaats wilt houden met bijvoorbeeld bielzen dan moet dat buiten het veilige speelvlak gebeuren.

Veilige montage

  • Houd tijdens de montage kinderen uit de buurt totdat er geen obstakels meer in het speelvlak zijn, het speeltoestel volledig gemonteerd is, alle schroeven, bouten en moeren vastgedraaid en gecontroleerd zijn en al het gereedschap en andere onderdelen die niet bij het speeltoestel horen opgeruimd zijn.
  • Voor het bouwen van dit toestel zijn tenminste 2 volwassenen nodig, één om het hout in positie te houden en de ander om onderdelen vast te schroeven.
  • Controleer de inhoud van de doos en alle houten onderdelen leg ze overzichtelijk neer.
  • Draag werkkleding en doelmatige veiligheidsmiddelen (veiligheidsbril, stofmasker en handschoenen) als je zaagt, boort, beitst of bouwt. Zeker als je geïmpregneerd hout gebruikt.
  • Volg de aanwijzingen van de fabrikanten van het gereedschap op dat je gebruikt.
  • Ga niet op het platform staan voordat het toestel volledig gemonteerd is, gebruik een ladder als je ergens niet bij kunt.
  • Veranker het toestel aan de bodem met grondankers om kantelen of schuiven te voorkomen. Als de bodem niet stevig genoeg is, stort de grondankers dan in beton. Let op dat de grondankers niet uitsteken. Kinderen kunnen hierover struikelen.
  • Zaag na het bouwen alle uitstekende metalen delen af met een ijzerzaag en verwijder scherpe kanten met een vijl.
  • Ter voorkoming van splinters, schuur het hout van het toestel met een stuk schuurpapier. Rond ook alle hoeken af met schuurpapier of een vijl tot een straal van 3 mm.
  • Bevestig geen extra voorwerpen aan het toestel zoals touwen kettingen.
  • Combineer geen producten van andere producenten met de producten van Jungle Gym, omdat dan de veiligheid in gevaar kan komen.
  • Gebruik klimtouw verbindingselement alleen in combinatie met schommelhaken van Jungle Gym. Gebruik de RopeLocks niet voor andere doeleinden, zoals bergbeklimmen of het takelen / slepen van lasten.
  • De schroefhaak van de schommelhaken LS moet volledig in het hout van de bovenbalk worden gedraaid. Het is belangrijk dat de haak in de juiste positie wordt gedraaid. (zie instructies Swing Hooks). Een verkeerd gemonteerde of onjuist geplaatste Swing Hook kan breken of losschieten en letsel veroorzaken!
  • De afstand tussen een schommelaccessoire (bijvoorbeeld een schommelzitje) en de grond moet minimaal 35 cm zijn.
  • De afstand tussen een accessoire en het frame moet minimaal 30 cm zijn.
  • De afstand tussen de schommelhaken moet 45 cm zijn.
  • De afstand tussen de schommel accessoires moet 45 cm zijn.
  • Een klimtouw of een touwladder moet altijd onder en boven vastgemaakt worden, omdat anders het vrije uiteinde van het touw tot een strop geknoopt kan worden.

Accessoires

De accessoires maken uw speeltoestel leuker, geven het meer speelmogelijkheden of maken het toestel nog veiliger dan het al is.

Afwerkdoppen

De afwerkdoppen zorgen voor een veilige afwerking van de bouten.


bolt cap in use, where you can see how it can be used as a cap on the bolts of the tower for safety

Grondankers

Met de grondankers veranker je het speeltoestel stevig in de grond, daardoor kan het toestel niet kantelen of verschuiven

ground anchor in use to see where to install them on the tower

Zandbak afdeknet

De zandbak afdeknet voorkomt dat katten de zandbak in gaan. Door het net kan het zand luchten en het water verdampen.

a sandpit with a cat stop to cover the sandpit

Schommelhaken

De Schommelhaken BT is een haak die je door een balk kunt steken en deze vastklemt door het aandraaien van de moeren. Deze schommelhaak is vooral erg handig wanneer je al een schommel hebt staan met door en door gaten in de bovenbalk.

both swinghooks on the left side normal swinghook and at the right side the swinghook screw

Indraai schommelhaken

De eenvoudigste manier om een schommel aan een balk te bevestigen is door middel van de schommelhaak LS. De haak draai je door middel van het schroefdraad in de balk vast.

Klimtouw verbindingselement

Met de klimtouw verbindingselementen van Jungle Gym kan je zelf eenvoudig en op een veilige manier het touw aan de schommel accessoire bevestigen en ophangen. Alle schommelzitjes worden met een set verbindingselementen geleverd.

climbing rope which is locked by using the rope locks

1-Stap Ladder

Voor nog meer klimplezier kan je de toren uitbreiden met een touwladder of een 1-stap-ladder. Ideaal voor wat oudere kinderen



the rope ladder in use with a 1-step ladder combined with a tower

Hijsemmer

Een veilige en leuke manier om een emmer met zand of speelgoed naar het platform te hijsen en weer naar beneden.



Image of the bucket in use combined with a tower

Klimmuur

Kinderen vinden een klimmuur prachtig. Met de Rocks maak je zelf een uitdagende klimwand waarmee uw kinderen naar boven kunnen klauteren

image on the left side of the climbing wall and the right sight of the tic tac toe in use

Boter kaas en eieren

Een uitbreiding van uw toren met een spel dat zich eenvoudig in iedere toren laat bevestigen.

Glijbanen

Jungle Gym glijbanen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Voor elke speeltoren is er een glijbaan naar keuze. Aan de torens met een platformhoogte van 1.45m kan je een lange glijbaan bevestigen. Bij een platform van 1.25m past een korte glijbaan. Bij een aantal torens kan jehet platform op beide hoogtes monteren.

overview of which accessories are included in the towers.