Jullie hebben eerder kunnen lezen wat goede ‘redenen‘ zijn voor een speeltoestel in jouw tuin. Recent onderzoek ziet de cijfers steeds meer achteruitgaan. Er wordt minder tijd vrij gemaakt voor buitenspelen. Op school leren kinderen veel en na schooltijd worden ze naar allerlei clubs gebracht. Kinderen ontwikkelen zich juist door zelf te spelen. Recente onderzoeken geven, naast de aspecten die wij eerder beschreven, nieuwe interessante feiten.

“Tijdens het buitenspelen leren kinderen communiceren met leeftijdgenootjes en het oplossen van onderlinge problemen.”

''Een groep van 73 kleuters kreeg sensoren opgeplakt tijdens het buitenspelen. Het is voor het eerst dat het spelgedrag van kinderen met data is vastgelegd. Het voordeel is dat de kinderen niet in hun spel werden gehinderd door observerende onderzoekers op het schoolplein. Wat blijkt? Kinderen die gedurende langere tijd in kleine groepjes spelen hebben diepere contacten met elkaar, worden meer gezien als individu en kunnen zichzelf zijn zonder meteen te worden gecorrigeerd''.

Vitamine D en de buitenlucht

We noemden al een paar voordelen van buitenspelen: het aanmaken van Vitamine D, het ontwikkelen en oefenen van motorische vaardigheden en het inademen van ‘gezonde’ lucht. Nu is uit recent onderzoek in China gebleken dat buiten zijn essentieel is voor een goede ontwikkeling van de ogen. Minimaal twee uur per dag is het advies, buitenspelen is altijd een goed idee!

Fysieke voordelen

Beweging zorgt voor de gezonde ontwikkeling van spierkracht, behendigheid en lenigheid. Niet te vergeten dat tegenwoordig veel kinderen kampen met overgewicht. Elke dag spelen, klimmen, kruipen, springen, rennen, vallen en opstaan is daarom extra belangrijk. Voor nu, maar ook juist voor later als ze groot zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die genoeg bewegen minder risico hebben op ziektes zoals hartziekten, diabetes en osteoporose, zwakke botten en het immuunsysteem. Zorg daarom voor een dagelijkse portie buiten spelen.

Verminderen van stress en beter omgaan met prikkels

Kinderen met veel fantasie en energie kunnen in een buitenomgeving hun energie veel beter kwijt dan binnenshuis. Buiten spelen stimuleert de ontwikkeling van de natuurlijke creativiteit en het helpt met verminderen van stress en het beter omgaan met prikkels. Kinderen kunnen veilig buiten spelen in eigen tuin op en rond hun eigen speeltoestel.

Val-les op school?

De stichting Consument en Veiligheid claimt dat buitenspelen noodzakelijk is voor de motoriek en ze helpen je leren vallen. De afgelopen jaren zijn het aantal kinderen dat door middel van een val verwondingen overhoudt opgelopen tot 39.000. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 3000 kinderen na een val in het ziekenhuis moeten blijven. Dit kan door bijvoorbeeld een hersenschudding of het breken van een pols of arm. In de val-training leren kinderen dat ze bij een val de handen niet vooruit moeten steken, ze moeten de handen voor het gezicht houden. De verwachting van de training zullen resulteren in het voor de helft verminderen van het aantal kinderen met letsel.

Beweging en buitenlucht is noodzakelijk voor de hersenen

Onderzoek heeft aangetoond dat actief buitenspelende kinderen beter presteren op het gebied van schrijven, rekenen, kritisch denken en luisteren. De effecten van bewegen op de hersenen zijn noodzakelijk voor het herstel en aanmaken van hersencellen. Daarbij wordt bij inspanning een bepaalde hersencel aangemaakt die van invloed is op het geheugensysteem. Deze hersencellen hebben een grote invloed op het concentratievermogen van kinderen. Hartstikke leuk en gezond dat buitenspelen!

Kinderen naar buiten krijgen, hoe doe je dat?

Het creëren van een speelruimte in de tuin (klein of groot) is een goede eerste stap. Bedenk samen creatieve spelletjes om en op het speeltoestel met de Jungle Gym strandbal, geef ze een duwtje in de rug op de schommel of vang de kids op vanaf de glijbaan. Je kan de speeltoren altijd vernieuwen met accessoires of bouw er een nieuwe module aan vast. Speel samen het spel Tic-Tac-Toe, zorg voor transport naar boven met de Bucket en je communiceer met elkaar via de Talking Tube. Je maakt je speeltoestel helemaal af met een (of meer) exclusieve Jungle Gym speeltoestel accessoires.

Voldoende daglicht voor de biologische klok

Het heen en weer schommelen, honderd keer van de glijbaan af of zandkastelen bouwen in de zandbak; wat kinderen ook buiten gaan doen, ze worden blootgesteld aan daglicht. Het opnemen van voldoende daglicht is van belang voor het eet- en slaapritme.

Heb je interesse in een speeltoestel voor in de tuin, maar ben je bang dat daar niet voldoende ruimte voor is? In onze blog ‘Welk speeltoestel kies ik voor mijn kleinere tuin?’ is voor elke tuin een speeltoestel te vinden. Want ieder kind wil toch een eigen speeltuin?

Mocht je op zoek zijn naar een speeltoestel met de certificaties voor een openbare plek, bezoek de website van ons andere merk voor professionele speeltoestellen Hy-land Professional Playgrounds. Deze projecten zijn getest door TüV Rheinland. Ook dit merk biedt variatie in speeltoestellen, speeltoestellen met schommel en losse schommelsets.


Lees meer