Bij Jungle Gym staat de veiligheid van jouw kinderen voorop. Onze speeltoestellen voldoen aan alle huidige gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en alle houten klimtoestellen zijn GS-gecertificeerd. Om te garanderen dat het speeltoestel 100% veilig is, is het belangrijk dat het speeltoestel op de juiste soort ondergrond staat. Daarnaast is het belangrijk dat het speeltoestel stevig verankerd is. Grondankers zorgen ervoor dat alle veiligheidsgaranties van Jungle Gym gewaarborgd worden, en dat het speeltoestel onder alle omstandigheden veilig op de juiste plek blijft staan.

In deze blog vertellen we over het belang van het verankeren van speeltoestellen, klimtoestellen, schommels en glijbanen. We lichten toe hoe belangrijk het is om goede kwaliteit grondankers te gebruiken, hoe ze geplaatst moeten worden en welke soorten grondankers wij aanbieden, zodat jouw kinderen kunnen genieten van een leven lang buitenspeelplezier!

Type grondankers

De eerste stap bij het opbouwen van een veilige speeltoren is bepalen of de ondergrond geschikt is. Daarna kies je het type grondankers wat daarbij past. Jungle Gym levert altijd standaard de indraai grondankers bij alle speeltoestellen. Deze grondankers zijn speciaal ontworpen voor de ankering van het speeltoestel met of zonder beton.

Het kan gebruikt worden bij ondergrond als grond of klei met gras. Alhoewel we adviseren om, voor ultieme stevigheid, alle speeltoestellen te verankeren met beton, zijn de grondankers van roestvrij staal gemaakt, bestand tegen bodemgesteldheid en bieden uitstekende stabiliteit en stevigheid!

Stake ground anchors
Twist-in ground anchors

Positie van het houten speeltoestel

Voordat je de grondankers installeert, is het belangrijk dat je eerst de juiste locatie van het speeltoestel, klimrek of de schommel bepaalt. Houd rekening met de stand van de zon! Zorg ervoor dat de glijbaan tijdens het heetste van de dag niet in de zon staat, zodat het oppervlak niet te warm wordt. Zodra je de beste plek voor het houten speeltoestel hebt bepaald, start de opbouw waarna je de grondankers plaatst. De grondankers plaats je op twee diagonaal gelegen hoeken van het speeltoestel. Lees de uitleg in de handleiding goed door en neem alle noodzakelijke stappen.


Veranker de glijbaan

Los van het verankeren van de klimtoestellen, speeltorens en schommels, is het belangrijk dat je de glijbaan ook stevig verankert. Dit geeft extra stevigheid en stabiliteit en dus veiligheid voor de kinderen. Bovendien voorkom je zo dat er ruimte ontstaat tussen de glijbaan en de speeltoren. Als de glijbaan niet veilig verankerd is, kunnen bepaalde weersomstandigheden schade aan de glijbaan veroorzaken. Vergeet deze stap dus niet!

Ground Anchor in Concrete
Twist-in Ground Anchors

Grondankers in beton

Het is mogelijk dat de ondergrond in jouw achtertuin niet voldoet. Dan kan je overwegen om het speeltoestel te verplaatsen naar een andere plek, maar een andere optie is om beton te gebruiken bij het verankeren van het klimrek. Jungle Gym raadt altijd aan beton te gebruiken om de grondankers op hun plaats te houden en de veiligheid van te garanderen. Hieronder een stap voor stap uitleg die je ook terugvindt in de handleiding van alle Jungle Gym speeltoestellen:

Stap 1: Graaf bij twee van de vier hoeken de grond weg. Het gat zou ongeveer 55 cm diep moeten zijn en een diameter van ongeveer 40 cm moeten hebben.
Stap 2: Monteer de ankers in het hout van de speeltoren. Boor eerst de gaten in het hout en zet de grondankers vast aan de palen. Vul vervolgens de gaten in de grond met beton. Het gat moet worden gevuld tot aan de lijn (2) op het anker!
Stap 3: Zorg ervoor dat de grondankers volledig in de grond vastzitten, kinderen kunnen er namelijk over struikelen als ze te ver uitsteken. Laat het beton uitharden voordat je de kinderen erop laat spelen, dit zal ongeveer 24 uur duren afhankelijk van de weersomstandigheden.
Stap 4: Vul de rest van het gat op met de de gewenste grond om het beton goed af te dekken!
Stap 5: Controleer de stabiliteit van het hele klimrek zodat de houten speeltoren, schommel of klimtoestel 100% klaar is voor gebruik. Veel speelplezier!

Grondankers zonder beton

Indien de grond voldoet voor het gebruik van indraai grondankers, bij hardere ondergronden zoals een bodem van klei of hard zand met gras, volg dan de volgende stap-voor-stap uitleg::

Stap 1: Plaats de grondankers verticaal in de grond.
Stap 2: Bevestig het oog van het anker aan het speeltoestel met de bijgeleverde schroeven.
Stap 3: Dek de schroeven af met de bout doppen voor meer veiligheid en zodat het speeltoestel er netjes uit ziet!
Stap 4: Zodra de grondankers zijn bevestigd, controleer de stabiliteit van het hele speeltoestel zodat jouw houten speeltoren, schommel of klimtoestel 100% klaar is voor gebruik. Veel speelplezier!

Gebruik altijd grondankers

Volg onze handleidingen altijd nauwkeurig, en gebruik alleen speeltoestellen die goed verankerd zijn in de juiste ondergrond. Wil je het houten speeltoestel toch verplaatsen naar een andere plek in de tuin? Bevestig deze dan wederom goed in de juiste grond met stevige en geschikte grondankers om de veiligheid van de kinderen te verzekeren!


Als de grondankers onverwachts toch vervangen moeten worden of er moeten extra grondankers besteld worden, dan kunt u deze allebei vinden in onze webshop. Ze worden binnen een paar werkdagen geleverd.

Voor meer informatie of advies kun je altijd een kijkje nemen op onze klantenservice pagina! We helpen graag verder.