De zoektocht naar het ideale speeltoestel kent de nodige hobbels. Van de perfecte uitstraling tot prijs/kwaliteit verhouding; alles wordt overwogen. De eerste grote keuze waar je voor komt te staan is het materiaal van het speeltoestel. Ga je voor metaal, plastic of hout? Ieder materiaal heeft zijn eigen karakteristieken, voor- en nadelen en vormt daarmee de basis. Kies het juiste materiaal en vink in één keer meerdere grote voorwaarden af. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben wij de verschillende materialen voor je vergeleken en het allemaal op een rijtje gezet.

Metalen Speeltoestellen en Speelhuisjes

Misschien zijn we het erover eens, misschien niet: metalen speeltoestellen en speelhuisjes hebben vaak weinig kans de schoonheidsprijs voor speeltoestellen te winnen. Metalen speeltoestellen hebben wel een aantal bijzondere eigenschappen. Een van de eigenschappen is de sterkte van het materiaal. Metalen speeltoestellen zijn over het algemeen sterker dan houten speeltoestellen. Omdat metaal geen natuurproduct is, heb je geen last van knopen, barsten of onregelmatigheden of splinters. Dit kan bij hout niet vermeden worden omdat het een natuurproduct is.

Toch zijn er ook een aantal belangrijke punten om te overwegen bij het aanschaffen van een metalen speeltoestel:

  • Een speeltoestel wordt natuurlijk het meest gebruikt tijdens de zomermaanden. Wanneer je een metalen speeltoestel aanschaft, is dit echt de enige periode waarin het speeltoestel gebruikt kan worden. Metaal reageert op de temperatuur van buiten, waardoor de kou in het speeltoestel trekt. Hierdoor is het tijdens de koudere maanden oncomfortabel om het speeltoestel aan te raken en bestaat zelfs de kans dat de handen van kinderen aan het toestel blijven plakken. Andersom kan het ook tricky zijn. Wanneer het heel erg heet is buiten, moet ook gelet worden op de temperatuur van het speeltoestel, om pijnlijke plekken te voorkomen.
  • Een metalen speeltoestel kan na de aanschaf moeilijk worden aangepast of gepersonaliseerd. Waar het bij houten speeltoestellen en speelhuisjes mogelijk is het toestel op een later moment uit te breiden of aan te passen, is dit bij metalen speeltoestellen vaak niet het geval.
  • Een metalen speeltoestel gaat er gedurende de jaren qua esthetique op achteruit. Naarmate het speeltoestel meer gebruikt wordt en verschillende seizoenen mee maakt, zullen deze sporen zichtbaar worden. Dit in tegenstelling tot houten speeltoestellen, die juist meer karakter krijgen naarmate ze langer staan.
  • Een metalen Speeltoestel gaat gedurende de jaren roesten, wanneer het niet goed onderhouden wordt. Om deze reden worden op metalen speeltoestellen vaak maar 5 jaar garantie geboden, terwijl dit op houten speeltoestellen vaak 10 jaar is.

Plastic Speeltoestellen en Speelhuisjes

Plastic Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn voornamelijk geschikt voor de allerkleinsten. Plastic Speeltoestellen kom je vooral tegen in de vorm van Speelhuisjes of kleinere Speeltoestellen met een laag platform en glijbaan. Een groot voordeel van het gebruik van plastic is dat plastic het speeltoestel erg licht maakt, waardoor het makkelijk te vervoeren, op te bouwen en af te bouwen is.

Toch zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen bij het aanschaffen van een plastic Speeltoestel:

  • Plastic Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn vaak beschikbaar in de vrolijkste kleuren. Houdt er wel rekening mee dat plastic zeer gevoelig is voor de zon en de kleuren gedurende de jaren vervagen en oplichten.
  • Het uiterlijk van een Plastic Speeltoestel of Speelhuisje heeft niet ieders voorkeur. De vrolijke kleuren kunnen je aanspreken of juist afstoten. Speeltoestellen van plastic gaan niet naadloos op in je tuin, maar worden juist een zeer opvallend element in de tuin.
  • Plastic heeft een slecht ecologisch evenwicht. Omdat plastic speeltoestellen het meest geschikt zijn voor de allerkleinsten in verband met hun afmetingen, kan er voor gekozen worden om een plastic toestel aan te schaffen als test voor de kinderen, om vervolgens een duurzaam en ecologisch verantwoord toestel te kiezen voor de lange termijn.

Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes

Jungle Gym Jungle Playhouse XL Wooden Climbing Frame

Het grootste gedeelte van de mensen besluit voor een Houten Speeltoestel te gaan. Deze keuze wordt gemaakt op basis van een aantal belangrijke voordelen:

  • Houten speeltoestellen en speelhuisjes hebben een robuuste, authentieke look en feel.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn een duurzaam keuze.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes passen goed in het ontwerp van bijna iedere tuin.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn van nature sterk.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn beschikbaar in een ontzettend grote range van maten, wat ze geschikt maakt voor bijna iedere tuin, maar ook voor de verschillende levensfases van je kinderen.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn gemakkelijk uit te breiden, waar dit bij metalen en plastic speeltoestellen vrijwel onmogelijk is.
  • Houten Speeltoestellen en Speelhuisjes zijn gemakkelijk aan te passen naar jullie esthetische wensen. Zo kan je je speeltoestel gemakkelijk beitsen om er een nieuwe look aan te geven.

Wanneer je interesse is gevallen op Houten speeltoestellen en speelhuisjes, zal je snel genoeg zien dat het hout in verschillende soorten, vormen en maten beschikbaar is. Het eerste grote verschil dat je waarschijnlijk gaat tegenkomen is het verschil in vorm. Je hebt keuze uit ronde palen of vierkante gezaagde palen. Beide zorgen voor een andere look & feel en hebben ieder eigen voordelen. De ronde palen komen vooral terug bij schommelsets en de vierkante palen vooral bij speeltoestellen en andere constructies met glijbanen. De vierkante palen zijn robuuster en kunnen meer hebben, waardoor dit een gewaardeerde keuze is binnen het gros van de (wat grotere) speeltoestellen.

Vervolgens sta je voor de volgende keuze: welke houtsoort kies ik voor mijn speeltoestel of speelhuisje? Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder leggen we de verschillen uit tussen de meest gebruikte houtsoorten.

Lees hier meer over ons hout.

Wil je meer lezen over Jungle Gym’s houtsoorten? Bekijk dan deze pagina voor een uitgebreid overzicht van de voordelen per houtsoort.

Conclusie

Het kiezen van het materiaal voor een Speeltoestel is een persoonlijke keuze en geheel afhankelijk van jullie wensen, gezin, tuin en budget. Jungle Gyms voorkeur gaat uit naar het gebruik van Hout. Hout is een perfecte keuze als je wilt gaan voor een langdurige, duurzame constructie. Het hout wordt mooier gedurende de jaren, is flexibeler in het kader van aanpassingen, heeft zeer mooie esthetische eigenschappen en is beperkt beïnvloedbaar door temperatuur.